Wat is het beste CMS voor mijn site?

Wat is het beste CMS voor mijn site?

Wat is een CMS?

Met een content management systeem (CMS) kun je makkelijk zelf een website of webshop beheren zonder enige kennis van coderen en zonder de skills van een websitebouwer. Met beheren bedoelen we o.a. het wijzigen en toevoegen van pagina’s en het aanpassen van teksten en afbeeldingen.

Een content management systeem (CMS) is met name geschikt voor een website met actuele content of actuele producten, zoals een nieuwssite, weblog of webwinkel. Kun je zien aan het uiterlijk van een website of het een CMS gebruikt? Nee, dat is met het blote oog lastig te zien. Het gaat er vooral om dat een CMS gebruik maakt van een database, waarin de webcontent wordt opgeslagen. Opslaan doe je in het administratieve deel van de site, ofwel de back-office. Dit is een beheerdersdeel van de website die enkel toegankelijk is door de eigenaar/eigenaren van de website. Dit is meestal een vrij eenvoudige en duidelijke site, waarbij men niet de technisch skills hoeft te hebben om het zelf de website te beheren.

Er zijn verschillende content management systemen beschikbaar, waaronder de meest populaire: WordPress, Joomla en Drupal. Sommige van deze systemen bieden met plugins ook webwinkel-ondersteuning, maar raden we je niet aan. Hiervoor bestaan betere ecommerce systemen. Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar dit artikel: Open Source Webwinkel Systemen

Wat is het beste CMS voor mijn site?

Om antwoord te geven om je vraag zullen we verder ingaan op de top drie open-source CMS-systemen: WordPress, Joomla en Drupal. De reden dat we het liefst met deze systemen werken is heel simpel: het zijn de meest gebruikte systemen. Dit betekent dat hun eigen community groot en actief is. Dit zorgt ervoor dat het systeem voortdurend onderhouden en verbeterd wordt.

WordPress

Wanneer je wil beginnen met een blog, dan heb je vast wel eens van WordPress gehoord. WordPress is van oorsprong begonnen als een blogsysteem en is daarom ook ideaal voor bloggers. Het werkt snel. Artikelen plaatsen gaat makkelijk. Van de drie besproken systemen vinden we WordPress het meest gebruiksvriendelijk. Binnen een paar minuten heb je al Wordpress website online staan. De website beheren zien veel gebruikers als het bakken van een eitje. Zoek je naar meer functionaliteiten binnen je website, dan biedt WordPress tal van plugins (echter niet meer dan Joomla of Drupal).

Kortom: WordPress is ideaal voor simpele websites, nieuws en magazine websites en weblogs. Wanneer een wat complexe website zoals een community website of webwinkel nodig is, raden we WordPress af. WordPress staat vooral voor gebruiksgemak, doordat het zeer eenvoudig en snel werkt. Zoals de maker zelf zegt: “Less is more”.

Joomla

Tussen de drie besproken systemen is Joomla het oudste en biedt het een zeer grote community. Sinds de 3.0 versie is er een grote voortgang gemaakt met het systeem. Vroeger stond het systeem bekend om het hebben van een onduidelijke en onoverzichtelijke gebruikersinterface. Nu is dit flink verbeterd. Ook oogt het meer professioneel en overzichtelijk. Vergeleken met WordPress ligt de leercurve een stuk hoger, vanwege de technisch kennis die Joomla vereist. Dat maakt het ongeschikter voor veel ondernemers.

Drupal

Van de drie systemen is Drupal wellicht de onbekendste. Toch heeft dit systeem de afgelopen jaren meer populariteit verkregen. Vooral professionele bedrijven en organisaties zoals gemeenten en overheden maken hier gebruik van. Het biedt van de drie systemen de meeste functionaliteiten en is daardoor ook de lastigste CMS om te beheersen. Voor zowel een ontwikkelaar als een leek kan het systeem voor wat overkill zorgen. Het is daarom niet aan te raden voor simpele weblogs. Vanwege de vele functionaliteiten en de structuur hoe het systeem is opgebouwd, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Conclusie

Als je een simpele website of weblog wilt, dan is WordPress de beste keuze. Wil je een complexere en meer uitgebreide website? Ga dan voor Joomla. Wil je een zeer uitgebreide of complexe website, kies voor Drupal. Wil je een webwinkel opzetten, gebruik dan een E-commerce systeem. Uiteraard zijn er nog veel meer systemen en alternatieven waar we het nog niet hebben over gehad. Meer weten? Vraag het ons!

Laat een reactie achter