Als startende webwinkel eigenaar heb je je wel eens afgevraagd welke betaalmogelijkheden je het beste kunt gebruiken voor je shop. Hiervoor zijn er payment service providers, ofwel internetkassa’s. Payment service providers regelen het betalingsverkeer via je website. Ze gebruiken diverse betalingsmogelijkheden, zoals iDeal, PayPal, bankoverschrijving, creditcardbetaling en zelfs bitcoins of betaling per mobiele telefoon. Welke payment service provider kan ik het beste kiezen? In deze artikel delen we onze eigen ervaringen en tips.
In Nederland zijn er tientallen payment service providers actief die vaak veel van elkaar verschillen. De één werkt eenvoudiger of sneller, de ander vraagt veel lagere transactiekosten. Sommigen werken samen met buitenlandse banken, zodat er ook over de grens kan worden afgerekend. Anderen bieden meer functionaliteiten, een mooier dashboard of een betere support. Vanwege de veelvoud van deze internetkassa’s kun je het overzicht verliezen om de juiste keuze te maken in een payment service provider.
Hoe kies ik de juiste payment service provider voor mijn webshop?
Stap 1:
Vraag jezelf af hoeveel transacties je verwacht binnen je webshop. Beheer je een internationale webwinkel met een miljoen omzet per jaar? Dan is dat andere koek dan het hebben van een startende webwinkel met relatief weinig transacties, die voornamelijk actief is in Nederland.
Stap 2:
Vraag jezelf af: ‘Hoe bepaal ik de betaalmogelijkheden voor mijn webshop?’
In Nederland is de nummer één betaalmethode iDeal. Bijna iedere consument in Nederland gebruikt het, maar buiten Nederland is iDeal beduidend minder populair. Voor een webshop gericht op de Nederlandse markt is iDeal daardoor vrijwel een noodzaak. Verder vinden we het altijd beter om meerdere betaalmethodes aan te bieden. Dit kan leiden tot meer verkopen. Zo zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld PayPal, bankoverschrijvingen, creditcard betalingenen onder rembours. Je loopt hierbij uiteraard ook tegen verschillende risico’s aan. Bv. dat kopers te laat betalen, gaan terugboeken of helemaal niet betalen. Als je ook de buitenlandse markt wilt benaderen zoals de Belgen, dan raden we Paypal aan.
Implementatie
De meeste internetkassa’s bieden diverse koppelingen aan om gebruik te maken binnen je webwinkel. Hierbij kan het nog wel verschillen hoe de look-en-feel eruit ziet bij de betaling. Sommige aanbieders kunnen de look-en-feel van uw site namaken.
Beheren
Een belangrijke keuze voor een internetkassa hangt af van de backoffice. Zo zijn er een tal aan aanbieders die standaard een betaling houden van een paar weken tot een maand. Wanneer je dan bijvoorbeeld eerder wenst je geld te ontvangen, moet je een extra vergoeding betalen. Wij zien dan liever een aanbieder waarbij directe uitlevering mogelijk is.
Vergelijken
Het is verstandig om alle aanbieders te vergelijken op prijs, kwaliteit, de gewenste betaalmethoden en diensten. De meeste grote banken zoals ABN, ING en Rabobank bieden ook mogelijkheden aan om er een betaalomgeving bij aan te sluiten. Dit raden we je af, omdat het aansluiten met een contract op afspraak gaat, de service niet veelbelovend is en er mogelijke registratiekosten of maandelijkse kosten aan vast hangen. Bij de banken is het overigens niet vereist om een bankrekening bij hen te hebben. Ons advies gaat uit naar CPSP aanbieders zoals Mollie, Pay, IcePay, MultiSafePay, Sisow of TargetPay. Hierbij is voor zover we weten geen contract nodig en zijn er geen registratiekosten. Deze aanbieders zijn ideaal voor starters, vanwege hun lage transactiekosten en de makkelijk, snelle regeling.
Via ideal-vergelijken.nl kun je verschillende payment providers vergelijken op basis van je webwinkel profiel en je eigen wensen. Lees ook eens deze review-artikelen: PSPcheck.nl, iDeal-Checkout.nl en Internetkassa.nu.