Leer hier over conversieoptimalisatie

Leer hier over conversieoptimalisatie

Simpel gezegd is conversieoptimalisatie het behalen van het maximale rendement van je website. Het aansporen van meer bezoekers om een actie te verrichten zoals een aankoop van een product, of een aanvraag voor een dienst. Het gaat er niet om zoveel mogelijk bezoekers naar je website te genereren. Waar het wel om gaat is om met hetzelfde aantal bezoekers meer te verdienen. In dit artikel leggen we de noodzaak van conversieoptimalisatie uit. Ook vertellen we je waar je op moet letten voor een hogere conversieoptimalisatie.

Conversiedoelen

Ieder bedrijf heeft andere conversiedoelen voor ogen en andere doelgroepen die ze willen benaderen. Hier begint de eerste stap van het conversieproces: het nagaan wie je doelgroep is en wat je conversiedoel(en) zal/zullen zijn. Een conversiedoel voor webwinkels is bijvoorbeeld zoveel mogelijk producten verkopen. Andere doelen zijn: het aanvragen van informatie, het lezen van bepaalde teksten of het abonneren op de nieuwsbrief.  Je wilt dat bezoekers bepaalde acties ondernemen op jouw website.

Zijn je doelgroep en conversiedoel(en) duidelijk in kaart gebracht, controleer dan het gebruiksgemak van je bezoekers. Ga na waar momenteel hindernissen liggen op je website. Het is hierbij belangrijk om te weten waarom en wanneer bezoekers afhaken. Deze statistieken zijn te verkrijgen via website statistieken en feedback van je bezoekers. De uitdaging is om het zo makkelijk en duidelijk mogelijk te maken voor je bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan een duidelijke navigatie, mobiel geoptimaliseerde website en het weglaten van onnodige informatie. Zorg ervoor dat bezoekers belangrijke informatie in een oogopslag zien. Wanneer bezoekers geen drempels ondervinden, dan voelen ze zich eerder op hun gemak. Zo is een maximale conversie makkelijker te behalen.

Verleiden

Het verleiden van bezoekers zodat bezoekers je gewenste actie ondernemen is de derde stap. Plaats duidelijke knoppen voor bezoekers om snel producten te kopen of contact op te nemen. Denk bij webwinkels aan het bieden van unieke elementen zoals ‘gratis verzending’, ‘aanbiedingen’ of ‘voor zes uur morgen in huis’. Het gebruiken van een selectie ‘meest verkocht’ of ‘aanbevolen’ producten op de hoofdpagina kan ook voor een gewenst effect zorgen. Bij het leveren van diensten kunnen elementen als ’tien jaar ervaring’, ‘klantrecensies’ of ‘beoordelingen’ een reden zijn voor bezoekers om voor jouw bedrijf te kiezen.

Psychologie

Hoewel dit allemaal misschien logisch klinkt is conversie optimalisatie iets waarbij vooral psychologie en neuromarketing een grote rol spelen. Er is momenteel nog veel onbekend over hoe bezoekers bepaalde beslissingen maken. Onbewust laten we ons meer beïnvloeden dan we zelf denken en beseffen. Zo is ons perspectief van waarde en prijs eenvoudig te beïnvloeden door bijvoorbeeld positiebepaling en kleurwisseling. Denk ook aan de volgorde van een aantal producten. De eerste informatie die we opnemen vinden we onbewust belangrijker dan de informatie die we later opnemen. Wanneer producten van duur naar goedkoop gaan, dan is de bezoeker eerder geneigd om voor een duurder model te gaan. Dit komt omdat bezoekers het eerste model als ankerpunt nemen om te vergelijken met andere modellen. Ditzelfde kan ook toegepast worden op het leveren van diensten.

Technieken

Het is vereist om continu testen uit te voeren om te zien waar bezoekers afhaken en waar ze vooral naar kijken. Dit kan met verschillende technieken zoals web analytics, eye tracking, A/B testing, user testing en feedback enquêtes. Wanneer je weet waar je verbeteringen op de website zijn, dan kun je je conversie optimalisatie zelf  hierop bijsturen.

Wij van Webtelligo ontwikkelen websites met een gebruiksvriendelijk ontwerp in combinatie met Google analytics. Zo brengen wij het gedrag van onze bezoekers in kaart. Wanneer de gewenste doelgroep de website bezoekt, dient ze zich meteen op haar gemak voelen. Er  en is er bij de eerste indruk direct een klik aanwezig. Met Google analytics kun je zien wanneer bezoekers afhaken en waar op de website valt te verbeteren.

Wanneer de website een goed conversierendement heeft, kun je je als laatste stap richten op het binnenhalen van zoveel mogelijk bezoekers. Hiervoor raden we je aan om onze artikelen over zoekmachine optimalisatie, zoekmachine marketing en social media marketing te lezen.

Laat een reactie achter