Doelgericht adverteren met SEA

Doelgericht adverteren met SEA

Wat is SEA?

Zoekmachineadvertising (afgekort SEA) is het binnenhalen van bezoekers door het plaatsen van advertenties tegen betaling en het opzetten van doelgerichte campagnes. De advertenties verschijnen boven of naast de natuurlijke zoekresultaten. Deze advertenties zijn door de adverteerder zelf in te stellen bij welke zoekwoorden de advertentie getoond dienen te worden en ook geografisch en demografisch in te stellen. In dit artikel leer je wat het begrip betekent, hoe het werkt en wanneer je SEA kunt toepassen.

Er wordt ook wel eens gesproken van zoekmachinemarketing, ofwel SEM. Dit is niet hetzelfde als SEA, maar een overkoepelde naam van SEO en SEA. Zoekmachines bestaan namelijk uit twee soorten zoekresultaten: natuurlijke zoekresultaten en de gesponsorde zoekresultaten. Zoekmachine optimalisatie (afgekort SEO) is kosteloos en beïnvloeden de natuurlijk resultaten door op de website zelf handelingen te verrichten. Zoekmachine advertising (SEA) is tegen betaling en beïnvloeden de gesponsorde zoekresultaten door middel van advertenties. Waarbij het bij SEO een tijdje kan duren voordat de website vindbaar is in zoekmachines, gaat het bij SEA direct.

Doelgericht adverteren met SEA

Bij zoekmachineadvertising draait het vooral om doelgericht adverteren: het ervoor zorgen dat de juiste bezoekers de website bezoeken voor hetgeen waar ze naar opzoek zijn. Zo is het mogelijk om demografisch en geografisch te adverteren, op onbeperkt aantal zoekwoorden te adverteren en om op eventueel partner sites te adverteren. De adverteerder kan de advertentie campagne live op de voet volgen en direct bijsturen waar nodig is.

In de meeste gevallen wordt de betaling bij zoekmachineadvertising gedaan volgens het pay-per-click strategie (PPC). Dit houdt in dat de adverteerder pas betaald als een bezoeker klikt op de advertentie en dus de website bezoekt.

De prijs van het adverteren op zoekwoorden hangt o.a. af van de sterkte van het zoekwoord waarop je adverteert. Zo zal een advertentie op de woorden “Koffie kopen” duurder zijn dan op de woorden “Koffie kopen in Gelderland”. Dit komt doordat deze zoekwoorden meer gezocht worden in Google, waardoor de concurrentie ook hoger ligt. Hetzelfde geldt op het adverteren op populaire partner sites, doordat hierop meer bezoekers bevinden. Bij een laag budget is het daarom belangrijk om de juiste zoekwoorden te selecteren waarop je gezocht wilt worden en je doelgroep(en) verder te specificeren.

Het bekendste advertentieprogramma in Nederland is Google AdWords. Het kan voor de meeste doelstellingen en doelgroepen worden volstaan met adverteren op Google.

Wij kunnen je door het volledige project begeleiden, adviseren of campagnes geheel voor jou uitvoeren. We bepalen samen met jou de strategie en doelstellingen. Vervolgens definiëren we de zoekwoorden en stellen de campagnes en advertentiegroepen op. We zetten jouw maandelijkse budget optimaal in en houden je continu op de hoogte van de behaalde resultaten door middel van uitgebreide rapportages.

De belangrijkste doelstelling om zoekmachineadvertising toe te passen is om zoveel mogelijk verkeer en bereik te generen. Wanneer de verkeer aanwezig is, kan er ook gekeken worden naar conversieoptimalisatie om de bezoekers om te zetten naar een klant zoals met een aanmelding, aankoop of informatieaanvraag. Om hier meer over te lezen, raden we aan om ons artikel conversie optimalisatie te lezen.

Laat een reactie achter