De perfecte landingspagina voor een hoger conversie-ratio

De perfecte landingspagina voor een hoger conversie-ratio

Het belangrijkste onderdeel om een website vindbaar te maken in zoekmachines is content (teksten en afbeeldingen). Zonder content is het onmogelijk om goed gevonden te worden.

Een landingspagina kan hierbij een cruciale rol spelen. Eenvoudig gezegd is een landingspagina een pagina, die de  juiste doelgroep aantrekt en uitlokt tot het ondernemen van een actie. Een voorbeeld is het verkopen van een specifiek product, maar ook het aanbieden van een bepaalde dienst of het aanmelden voor een evenement. Heb je meerdere acties, dan is het verdelen in meerdere landingspagina’s essentieel. Een landingspagina is namelijk maar voor een specifiek doel. Dit voorkomt dat afleiding bij de bezoeker van de landingspagina. Deze pagina bevindt zich op een apart domein of subdomein, waardoor het uiterlijk van de landingspagina totaal kan verschillen van de hoofdwebsite. Dit maakt het mogelijk om de doelgroep optimaal aan te spreken. Stel: je hebt zelf een frisse website, die een informele toon aanslaat, en jouw doelgroepen zijn administratiekantoren en financiële instellingen. Bouw dan een landingspagina met een zakelijk karakter om meer in te spelen op je doelgroepen.

Het bouwen van een landingspagina is een eenvoudige en ‘schone’ manier om gericht prospects aan te trekken, zonder dat je hoofdwebsite te druk wordt met content en wanneer je bijvoorbeeld geen blog wilt gebruiken als vorm van content marketing.

Zodra je het doel van de landingspagina hebt bepaald, dan is de volgende stap nagaan wie de doelgroep voor je landingspagina is. De teksten en afbeeldingen die je op de landingspagina gaat plaatsen moet namelijk hierop afgestemd zijn. Als je meerdere doelgroepen hebt, dan is het onderverdelen over meerdere landingspagina’s een verstandige keuze.

Wanneer de doelstelling en de doelgroep(en) bekend zijn, kan de perfecte landingspagina gemaakt worden. Dit zijn de zes cruciale onderdelen voor een perfecte landingspagina:

landingspagina-voorbeeld

1. Koptekst. Het doel van de headline is om de interesse van de prospects te krijgen, zodat ze verder gaan lezen.

2. Hoofdfoto. De hoofdafbeelding van je product of dienst. Het doel hiervan is om vertrouwen te wekken bij je prospects. Het moet positieve emoties loslaten bij de prospects. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat afbeeldingen met personen in het algemeen meer aandacht krijgen dan afbeeldingen zonder personen.

3. Data-collect. Het verzamelen van de prospectgegevens via bijvoorbeeld nieuwsbrief aanmeldingen, contactformulieren of enquêtes.

4. Unique Selling Points (USPs). Dit is een opsomming van de voordelen die de prospect krijgt van het product of de dienst. Let op: het gaat hier niet om de functies van het product of de dienst, enkel om de voordelen! Verkoop jezelf met je USPs.

5. Call-to-action. Een oproep tot actie, meestal in de vorm van een knop met doorverwijzing. Het doel hiervan is om de prospect een actie te laten ondernemen. Dit kan data-collect zijn om gegevens te verzamelen, maar ook een knop, die leidt naar de bestelpagina van jouw product of dienst, de contact- of offertepagina of naar jouw eigen website. Je kunt een call-to-action op één of meerdere plekken plaatsen.

6. Back-up CTA. Een tweede call-to-action balk om de nog twijfelachtige prospect te overtuigen. Dit gebeurt op een ander manier dan de eerdere call-to-action. Denk bijvoorbeeld aan een exit pop-up wanneer de prospect de website verlaat, of een knop om via social media jouw dienst/product te volgen of delen binnen de kenniskring van je prospect. Op deze manieren blijft de prospect alsnog op de hoogte, zonder dat hij direct verloren gaat.

Wanneer je je aan deze onderdelen houdt en de teksten optimaal schrijft voor jouw doelstelling en doelgroep(en), dan zul je ongetwijfeld meer resultaten boeken via jouw landingspagina(‘s).

2 Reacties

  • Rudie

    Mooi blog!

    Alleen, ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt hier.

    Landingspagina’s zijn inderdaad essentieel voor je SEO, het moet een duidelijk verhaal zijn. Maar in je conclusie ga je de fout in door het doel verkeerd te leggen. Het doel van een landingspagina is niet om in de zoekmachines te scoren, maar om een zo hoog mogelijk conversie ratio te behalen.

    Met één landingspagina score je namelijk niet in zoekmachines, echter, als je deze landingspagina goed opzet, en hem vervolgens via social marketing, vermarkt aan je doelgroep. Kan een pagina met de juiste opzet een hoge conversie creëren.

    • Webtelligo

      Dag Rudie,

      Goed dat je me hebt gecorrigeerd. Dat zijn terechte punten. Het gaat inderdaad om een zo hoog mogelijk conversie ratio, en niet de zoekpositie.
      Wanneer een landingspagina wordt opgezet middels Adwords of social media marketing, dan hoeft de landingspagina niet eens in de organische zoekresultaten te bevinden. De doelgroep landt namelijk op de pagina via de advertenties.
      Ik zal de correcties doorvoeren in de blog, bedankt!

Laat een reactie achter