Hoe social media marketing werkt..

Hoe social media marketing werkt..

Social media = noodzaak

Social media is de afgelopen jaren sterk toegenomen en is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Dit biedt voor ondernemers nieuwe en interessante kansen om hiervan gebruik te maken. Inmiddels is social media dan ook geen luxe meer voor een bedrijf, maar eerder een noodzaak. Het wekt loyaliteit en vertrouwen op en het vergroot de klantenkring en de omzet. In dit artikel leggen we uit hoe social media marketing werkt en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Door als bedrijf actief te zijn op social media kan de band tussen jouw bedrijf en jouw klanten versterkt worden.

Social media kan men op verschillende manieren gebruiken:

 • Communicatiekanaal
 • Informatiekanaal
 • Adverteren

Het kan als een extra communicatie kanaal worden gebruikt naast telefonie en email. Maar social media kan ook als een bron fungeren om eenvoudig informatie mee te verspreiden. Anderen gebruiken het om doelgericht te adverteren en daarmee meer klanten te verkrijgen en daardoor ook omzet vergroten. Al met al is je bedrijf met social media beter te vinden op het internet en biedt het vele voordelen. Wel vergt het veel tijd, een actieve houding en een strakke marketing plan om social media optimaal te gebruiken.

Wanneer klanten een goede ervaring met jouw bedrijf hebben gehad of interessante informatie hebben gevonden kunnen ze jouw bedrijf, informatie of producten met vrienden en kennissen delen op social media. Deze gratis reclame kan voor veel conversies opleveren. Dit komt doordat mensen een vriend of kennis eerder vertrouwen dan een reclame-uiting. Zorg er daarom voor dat klanten voor en over je bedrijf gaan praten.

Om vertrouwen te wekken en voor loyaliteit te zorgen vereist het veel aandacht aan de klant door actief naar ze te luisteren en met ze te communiceren. De moderne klant wilt namelijk gehoord en serieus worden genomen. Met social media is een gesprek met de klant aangaan eenvoudig en voelt het voor de klant persoonlijker en directer. Dichter bij de doelgroep kan je haast niet meer komen.

Marketing plan

Social media marketing begint bij het uitvinden van jouw doelgroep: zijn het jongeren, ouderen, bedrijven of juist instellingen? Wanneer dit duidelijk is, kan er gekeken worden naar de juiste kanalen om optimaal de doelgroep te bereiken. Ieder social media kanaal heeft haar eigen netwerken en gebruikers. Het is verstandig om te kijken op welke media je actief wilt zijn en wat het doel zal zijn van de marketing plan. Wil je adverteren op social media, wil je social media als een communicatie kanaal gebruiken of om informatie mee te verspreiden. Of wil je van alles combineren?

Social media kanalen

De meest populaire social media kanalen zijn:

 • Facebook – Breed en divers doelgroep. Facebook wordt vooral gebruikt om vrienden en kenissen op de hoogte te houden. Ook is het mogelijk om doelgericht te adverteren en acties op te zetten.
 • Twitter – Breed en divers doelgroep onder veel jongeren. Twitter is vooral gericht op korte berichten.
 • Google+ – Vergelijkbaar met Facebook. Alleen Google+ begint meer dan enkel een social media kanaal te worden, doordat het een grote rol speelt in de vindbaarheid in Google’s zoekmachine.
 • YouTube – Gebruikt voor het weergeven en delen van video’s en demonstraties.
 • LinkedIn – LinkedIn is vooral een zakelijke media en aan te raden voor ondernemers en business-to-business relaties.
 • WhatsApp – WhatsApp is een goed kanaal om direct in contact te zijn met de klant voor bijvoorbeeld het snel beantwoorden van vragen en problemen.
 • Pinterest – Breed en divers doelgroep onder vooral vrouwen. Pinterist is handig om producten en foto’s mee te promoten.
 • Instagram – Doelgroep onder veel jongeren om foto’s met elkaar te verspreiden.

Voor jouw onderneming kunnen wij op de juiste manier social media accounts opzetten, waarmee je meer bezoekers trekt en je bedrijfsimago versterkt. We kunnen de bedrijfspagina’s geheel in je huisstijl aankleden en voorzien van de juiste inhoud. Verder geven we ook graag advies in het optimaal gebruiken van social media marketing.

Benieuwd hoe we social media marketing succesvol kunnen inzetten? Neem contact op!

Laat een reactie achter