SEO van je website verhogen? Lees hier hoe.

SEO van je website verhogen? Lees hier hoe.

Zoekmachine-optimalisatie (afgekort SEO) betekent: het vindbaar maken van websites in zoekmachines. Bijna iedereen die op zoek is naar een product of dienst zoekt tegenwoordig op Google of andere zoekmachines. SEO is om deze reden de beste manier om meer bezoekers te krijgen naar je website. De SEO van je website verhogen kan op verschillende manieren zoals: het aanpassen van de techniek, de inhoud en de link strategie van je website. In dit artikel leggen we je uit wat deze manieren betekenen, wat de voordelen zijn van SEO en hoe je er kosteloos gebruik van kunt maken.

Voordelen van SEO

De grootste voordelen van het toepassen van goede zoekmachine-optimalisatie zijn als volgt:

  • Hogere positie in zoekresultaten van zoekmachines zoals Google
  • Meer gratis bezoekers naar jouw website
  • Vaker in de zoekresultaten bij zoekopdrachten
  • Meer overzichtelijke website structuur voor bezoekers en zoekmachines
  • Meer betrouwbare website met unieke tekst en degelijke structuur

Bij zoekmachineoptimalisatie gaat het om het verkrijgen en behouden van hoge zoekmachineposities. Zoekmachines veranderen continu hun algoritme en de concurrentie neemt telkens toe. Om up-to-date te blijven vereist het een actieve houding en is het hierdoor geen eenmalige handeling. Het kost veel tijd om de website structuur blijvend aan te passen en teksten te herschrijven, maar het effect van het optimaliseren van de website in zoekmachines zijn de investeringen dan ook meer dan waard.

Kosteloos en voor iedereen

Veel ondernemers denken dat het hoog brengen van hun website in Google geld kost, maar dat klopt niet. Alle belangrijke activiteiten om een website hoog in de zoekresultaten te krijgen is gratis. Wel is het zo dat het een tijdje kan duren voordat een website goede resultaten toont in zoekmachines. Wanneer tijddruk een noodzaak is, kan gekeken worden naarzoekmachineadvertising. Dit is het tegen betaling plaatsen van advertenties op bepaalde zoekwoorden naast of boven de reguliere zoekresultaten. Om hierover meer te lezen, raden we aan om ons artikel zoekmachineadvertising te lezen.

Een andere gedachte wat veel mensen denken is dat zoekmachine optimalisatie enkel voor grote bedrijven is, ook dit is niet waar. Kleine ondernemingen zoals een bakker, kapsalon of eenmanszaken kunnen net zo’n grote winst behalen bij gebruik van een goede SEO strategie. Dankzij zoekmachine optimalisatie weten mensen dat het bedrijf bestaat en kan iedereen het bedrijf in zoekmachines vinden.

SEO technieken

Het beïnvloeden van de zoekpositie in zoekmachines kan zowel op de website zelf gedaan worden als buitenaf de website. Deze begrippen noemen we on-site en off-site optimalisatie. On-site optimalisatie is het aanpassen van de structuur, inhoud en techniek van de website. Het is hierbij belangrijk om goed geoptimaliseerde broncode, teksten en een goede inhoud en degelijke structuur te hebben. Off-site optimalisatie kan kan door het toepassen van linkbuilding, het aanschrijven bij zoekdatabases, het gebruiken van Google Webmasters en door middel van social media marketing.

Zoekmachines beoordelen websites onder andere op basis van tekst. Wanneer een website weinig of helemaal geen tekst bevat, kan Google lastig beoordelen waar de website over gaat en is het onmogelijk om hoog te scoren in zoekmachines. Neem ook nooit klakkeloos teksten over, want kopieën worden niet geïndexeerd. Zorg met name voor unieke teksten en dat de belangrijkste zoekwoorden veelvuldig erin verwerkt zijn.

Om goed gevonden te worden is het belangrijk om te bepalen op welke zoekwoorden je wilt gebruiken om bezoekers naar je website te laten zoeken. Hierbij is een onderzoek vereist om na te gaan wie jouw doelgroep is en wat jouw concurrentie is. Wanneer er een selectie is aan goede zoekwoorden kunnen teksten gemaakt of herschreven worden met daarin zoveel mogelijk zoekwoorden.

Zoekmachines hechten ook steeds meer waarde aan de weergave en gebruiksmogelijkheden van websites op mobiele apparaten. Zorg ervoor dat jouw website ook goed werkt op tablets en smartphones. Zo niet is er een grote kans dat je website daalt in de zoekresultaten. Hiervoor is een responsief ontwerp aan te raden, waarbij de website zich automatisch aanpast aan het toestel van de website bezoeker. Voor meer informatie hierover lees ons artikel responsief ontwerp en mobiele websites.

Google hecht veel waarde aan binnenkomende links. Dit proces wordt ook wel linkbuilding genoemd en het kan worden gezien als referenties. Simpel gezegd: hoe betere links, hoe hoger de website scoort. Een betere link heeft een hogere PageRank. De manier waarop een link gelinkt wordt en in hoeverre het relateert met de site bepaalt hoe hoog het scoort. Mocht je website in een landelijke nieuwskrant staan, zal dit hoger scoren dan als je website in een gemeente website staat. Er zijn ook diverse databanken waarbij je kosteloos of tegen betaling je website op kan plaatsen.

SEO van je website verhogen?

Samen met jou bepalen we een goede zoekmachine-optimalisatie (SEO) strategie om je doelgroep(en) optimaal te benaderen met de juiste zoekwoorden. Ook kunnen we je website zowel on-site als off-site optimaliseren. Neem vrijblijvend contact op.

Laat een reactie achter