Sites voor rechtenvrije afbeeldingen

Sites voor rechtenvrije afbeeldingen

Je hebt zeker eens mooie afbeeldingen gezien via Google of op een website die je graag met een ander hebt gedeeld. Deel je zonder toestemming afbeeldingen, wees je er dan bewust van dat er in de meeste gevallen sprake is van auteursrecht. Niet alles wat je op het internet vindt mag en kun je zomaar kopiëren. Zelfs wanneer er niets erover vermeld staat gelden er alsnog rechten op de afbeeldingen. Om er zeker van te zijn dat je afbeeldingen voor je website of webshop kunt gebruiken, kies je voor één van deze twee opties: leen de rechten om de afbeelding te mogen gebruiken (royalty-free) of gebruik rechtenvrije afbeeldingen.

Royalty-free afbeeldingen

Bij een royalty-free afbeelding krijg je de rechten meestal door een eenmalige betaling af te dragen. Hierbij behoudt de maker alsnog het auteursrecht, alleen echter hij jou te rechten om gebruik te kunnen maken van de afbeelding. Doorverkopen is niet mogelijk. Je zou de auteursrechten kunnen kopen, maar dit bedrag is beduidend hoger dan de prijs voor het lenen van de rechten. Populaire websites waar je afbeeldingen kunt kopen zijn o.a.: bigstockphoto, istockphoto en shutterstock.

Rechtenvrije afbeeldingen

Bij het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen spreekt men vaak van creative commons en publiek domein. Creative commons is een non-profit organisatie die staat voor vrije media. De rechten over de media hebben verschillende niveaus:

 • Niet-commercieel (NC) houdt in dat de afbeelding bruikbaar is voor commerciële doeleinden.
 • Geen-afgeleide (ND) staat enkel voor het gebruik van origineel werk, niet het bewerken/aanpassen ervan.
 • Naamsvermelding (BY) is het meest voorkomende recht. Hierbij dien je de naam van de maker te vermelden.
 • Geen copyright (CC0) behoort tot het publieke domein, waarbij er geen enkele vorm van recht van de maker heerst. Je hoeft dan ook niet de naam van de maker te vermelden.

Voor meer informatie over creative commons, klik hier.

Websites waar je rechtenvrije afbeeldingen vindt:

 • Pixabay
  Pixabay biedt een vrij grote database aan gratis afbeeldingen voor commercieel en persoonlijk gebruik zonder het vereiste om de originele maker te vermelden. Dit is daarom voor ons een van de meest gebruikte websites.
 • Flickr
  De meest populaire databank aan afbeeldingen is Flickr. Via geavanceerd zoeken is het mogelijk om te zoeken op creative commons erkende inhoud. Vrijwel alles wat je zoekt is meestal hier te vinden.
 • Freeimages
  Freeimages (vroeger stock.xchng ofwel sxc) is een van de meest populaire websites voor het vinden van gratis stock foto’s. Daarentegen is het wel vereist om een account aan te maken voor het gebruik maken van de afbeeldingen. Daarnaast zul je ook reclame tegenkomen van andere websites die storend kunnen zijn.
 • Unsplash
  Hoewel het niet veel afbeeldingen heeft, bieden ze vooral voor ons kwalitatieve afbeeldingen voor bijvoorbeeld achtergronden, sldeshows en banners voor websites. Op geen enkel gepubliceerde afbeelding bevindt zich een vorm van copyright.
 • CC Search
  Via creativecommons search kun je eenvoudig naar creative commons afbeeldingen zoeken op verschillende websites. Echter is het hierbij niet mogelijk om op meerdere websites tegelijk te zoeken. Wel is het hiermee gemakkelijk om snel en gemakkelijk naar rechtenvrije foto’s te zoeken.

Nog meer websites
Uiteraard zijn er ook meerdere websites waar auteursvrije afbeeldingen te vinden zijn, een aantal hiervan die ook te noemen waard zijn mocht je niets hebben gevonden op de bovenstaande websites:

Weet je zelf een goede website voor rechtenvrije afbeeldingen of wil je meer weten? Let us know!

2 Reacties

Laat een reactie achter