Uitleg: responsive design + mobiele site

Uitleg: responsive design + mobiele site

Vrijwel iedereen heeft momenteel een mobiel toestel. Of dit nou een smartphone of tablet is. het aantal neemt continu toe. Particulieren zoeken steeds vaker naar bedrijven via een mobiel toestel, bv. om informatie te krijgen over openingstijden, contactgegevens of specifiekere informatie. Het wordt daarom steeds vaker aangeraden om jouw klanten vast te houden met een mobiele ervaring, zodat ze ook onderweg gepast en gemakkelijk jouw website kunnen bezoeken.

Meestal zeggen bedrijven dat hun website (die niet geoptimaliseerd is voor mobiele toestellen) er al prima uitziet. Maar het gaat niet enkel om het uiterlijk. Het belangrijkste voor je websitebezoekers is het gebruiksgemak dat zij ervaren op je site. Waarom zou je het voor jouw klanten onnodig moeilijk maken om niet eenvoudig en snel te kunnen navigeren door belangrijke pagina’s? Bovendien kunnen letters te klein zijn om te lezen, kan het onnodig lang duren en neemt het veel geheugen in beslag. Uit de statistieken blijkt dat steeds meer mensen op het web surfen via hun mobiel. Wanneer jouw website niet voor een mobiel is gemaakt, dan ervaren veel bezoekers dit als een last. Grote kans dat zij direct wegklikken. Dit verhoogt de zogenoemde ‘bounce rate’. Dit zorgt ervoor dat je website slechter gaat scoren in zoekmachines zoals Google, waardoor dit tot potentieel omzetverlies kan leiden.

Voor een online onderneming zijn er twee manieren om dit te voorkomen: een afzonderlijke mobiele website en een responsief design.

Wat is een mobiele website?

Bij een mobiele website worden twee verschillende websites ontwikkeld. Eén speciaal voor grote schermen zoals laptops en desktop computers, de ander voor mobiele apparaten. Wanneer een website wordt bezocht op een mobiel apparaat, word de websitebezoeker automatisch doorverwezen naar een mobiele website. De URL voor de domeinnaam heeft hierbij meestal een m. of mobile.

Wat is een responsive design?

Een website met een responsive design past zich automatisch aan op alle apparaten, zoals een smartphone, tablet of een laptop. Zo wordt de website in de volledige breedte getoond op een desktop. Op een mobiel past de website zich grafisch aan dat het precies past in het beeld. Met een responsive design kun je ook onderdelen van de website weglaten of juist tonen, afhankelijk van het apparaat.

Welke de beste keuze: mobiele website of responsief design?

Het grote nadeel van een mobiel ontwerp is dat je niet één maar twee websites bij moet houden. Bij een responsive design wordt voorafgaan aan de website ontwikkeling rekening gehouden met het weergeven op andere apparaten. Dit zorgt ervoor dat je maar één website nodig hebt die meteen goed ontwikkeld is. De kosten zullen bij een responsief ook lager liggen, doordat de website slimmer wordt gebouwd.

Een responsief design zien wij als de toekomst. Het is voor mobiele bezoekers makkelijker te gebruiken. Niet alleen het uiterlijk van je website kan bezoekers aantrekken, maar ook de gebruiksvriendelijkheid van je website. Bezoekers willen bekijken wat ze willen, wanneer ze het willen en waar ze het willen. En op de makkelijkste manier.

Laat een reactie achter