Uitleg: OpenCart en Magento

Uitleg: OpenCart en Magento

Voor het ontwikkelen van webshops is verschillende open-source software beschikbaar. In dit artikel vertellen we je kort over de twee meest populaire open-source webwinkelsystemen: OpenCart en Magento.

Wat is een open-source webwinkelsysteem?

Open-source betekent dat de broncode volledig beschikbaar is voor gebruik. Hierdoor is een open-source systeem tot op de puntjes te optimaliseren en aan te passen naar je eigen smaak. Een onafhankelijke community werkt aan de doorontwikkeling van het systeem, waardoor het continu veilig blijft. Dit geeft ons als ontwikkelaars de mogelijkheid om volledig onze aandacht te besteden aan de look-and-feel van de webwinkel en de functionaliteiten waar het aan dient te voldoen.

OpenCart

OpenCart is het systeem waar Webtelligo voornamelijk gebruik van maakt. OpenCart is de meest geschikte keuze in het mkb-segment. Het wordt actief onderhouden en is de afgelopen jaren flink gegroeid. Webtelligo weet het maximale uit een OpenCart webwinkel te halen. OpenCart is ontworpen om snel en eenvoudig een webwinkel op te zetten met de focus op gebruiksvriendelijkheid en aanpasbaarheid. De webwinkel zit eenvoudig in elkaar voor zowel de klanten als voor de ontwikkelaars. Het is eenvoudig te begrijpen en het ziet er strak en professioneel uit.

OpenCart hanteert een model-controller-view structuur. Dit is een structuur die op te delen is in drie eenheden met ieder zijn eigen verantwoordelijkheden: datamodel (model), datapresentatie (view) en applicatielogica (controller). Het scheiden van deze verantwoordelijkheden bevordert de leesbaarheid en herbruikbaarheid van code. Het maakt het ook mogelijk dat bijvoorbeeld veranderingen in de gebruikersinterface niet direct invloed hebben op het datamodel en vice versa.

Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Webtelligo de webwinkel tot op de puntjes kan realiseren zoals je zelf zou willen. Dit geldt voor zowel de vormgeving als de functionaliteiten van een webshop. Of het nou het verbeteren is van functionaliteiten of het ontwikkelen van geheel nieuwe functionaliteiten, het is bij Webtelligo allemaal mogelijk!

Magento

Magento is het meest populaire webwinkelsysteem vanwege de hoge kwaliteit die het met zich meebrengt. Wij raden het systeem echter alleen aan voor grote bedrijven waarbij veel complexiteit is vereist. Magento is namelijk een zwaar pakket dat speciale hosting vereist. Hoewel het net zoals Opencart aan te passen is naar jouw eigen smaak, is de aanpasbaarheid bij Magento duidelijk complexer. Het vereist meer kennis en ervaring om het pakket te begrijpen. Tevens is het voor de gewone winkeleigenaar niet zo vriendelijk om de webwinkel te beheren, omdat het zoveel opties bied.  Hierdoor ziet men tussen de bomen het bos niet meer. Heb je zelf behoefte aan een enterprise webwinkel die grootschalig en professioneel gelanceerd moet worden? Dan is Magento wat voor u. Zo niet, adviseren we je om voor Opencart te gaan.

Laat een reactie achter