Wat is linkbuilding?
Een belangrijk onderdeel binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het zogenaamde linkbuilding. Dit is het verkrijgen van kwalitatieve inkomende links om je positie binnen de zoekmachines te laten stijgen en je online zichtbaarheid te vergroten.
Elke website krijgt van Google een pagerank (reputatie) op een schaal van 0-10 toegewezen. Hoe hoger deze score, des de belangrijker Google de website vindt. Het gaat daarbij om de kwaliteit en niet de kwantiteit van de website. De kwaliteit wordt bepaald op basis van de relevantie (gaat het over hetzelfde onderwerp?) en reputatie van de inkomende link. Hoe beter de inkomende link qua relevantie en pagerank, des de belangrijker en beter vindbaar is jouw website. Neem eens een kijkje op Open Site Explorer van Moz om de reputatie te schatten van je eigen website.
Linkbuilding succesvol inzetten?
De grote vraag is natuurlijk hoe je aan kwalitatieve links komt. Om dit te begrijpen zijn er twee soorten links binnen linkbuilding: follow en nofollow links. Met follow links verhoog je je zoekpositie en verandert je pagerank. Nofollow links worden niet door Google meegerekend. Het zijn links van bijvoorbeeld blogs, forums en social media. Ze zorgen niet direct voor een betere zoekpositie, maar wel voor extra bezoekers. Het vergroot namelijk je online vindbaarheid, doordat het extra toegangspoorten opent. Bezoekers verkrijg je dan niet enkel via de zoekmachines, maar ook via bijvoorbeeld Facebook, de online telefoongids of een weblog.
Om follow links te krijgen is het belangrijk om goede aantrekkelijke content te schrijven, die bezoekers deze graag willen delen. Betalen voor links en je website te vaak op irrelevante websites plaatsen (spammen) kan beiden door Google gestraft worden. Wij raden je dit dus af! Je kunt je het beste aan de richtlijnen van Google houden en zorgen voor een conversie-geoptimaliseerde website. Simpel gezegd dient je website bezocht te worden door de juiste personen, de zogenoemde influencers. Dit zijn personen met een groot netwerk die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp en jouw website graag willen delen. Je kunt bijvoorbeeld op LinkedIn, forums of Google kijken naar personen die zich interesseren in jouw onderwerp en jouw website met ze delen.
Wil je meer weten? Neem contact op met ons.