Website statistieken met Google Analytics

Website statistieken met Google Analytics

Altijd al jouw website bezoekers en hun gedrag willen bijhouden? Dat kan met een handige tool! Heb je geen idee wat je met al deze gegevens aan moet? Lees dan verder. Hiervoor is de meest populaire tool Google Analytics. Hiermee kun je o.a. antwoord krijgen op de volgende vragen:

  • Hoeveel bezoekers bekijken mijn website?
  • Waar komen mijn bezoekers vandaan (bronnen)?
  • Welke zoekwoorden gebruiken mijn bezoekers?
  • Waar komen geografisch mijn bezoekers vandaan?
  • Hoeveel mobiele gebruikers bezoeken mijn website?
  • Hoe lang blijven de bezoekers op mijn website?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat je met al deze informatie aan moet. Het zijn een hoop statistieken wat je voorgeschoteld krijgt. Je zou hier een marketingplan op kunnen afstemmen. Website statistieken zijn een belangrijk onderdeel van je online business. Gebruik je als middel om je doelgroep goed te targetten en de juist content neer te zetten. Je zou de online beleving van je klanten kunnen verbeteren en daarmee meer omzet en de juiste bezoekers kunnen krijgen.

Hoeveel bezoekers bezoeken mijn website?

Als je weet hoeveel bezoekers je website bezoeken, dan kun je achterhalen wat het effect is van een opgezette marketing campagne op bijvoorbeeld Facebook of Marktplaats. Ook kun je onderzoeken of de verschillende jaargetijden een rol spelen in het aantal bezoekers gedurende het jaar. Uiteraard wil je ook dat er een stijgende lijn is in het aantal bezoekers per maand.

Waar komen mijn website bezoekers vandaan?

De gegevens vanaf welke bronnen je bezoekers vandaan komen kunnen verdeeld worden onder:

  • Zoekverkeer via zoekmachines
  • Verwijzingsverkeer via links op andere websites of social media
  • Directe verkeer, waarbij mensen direct de website in de URL-balk intypen
  • Campagnes, zoals email marketing en zoekmachine advertenties

Het is hierbij belangrijk dat de verhoudingen goed verspreid zijn. Wanneer de website bijvoorbeeld alleen wordt bezocht via zoekmachines, concurrentie hierbij stijgt en de bezoekersaantallen afneemt, dan is het raadzaam om ook bezoekers binnen te krijgen via verwijzingsverkeer of directe verkeer. Denk bij directe verkeer aan offline marketing, zoals mond-op-mond reclame.

Welke zoekwoorden gebruiken mijn bezoekers?

Om erachter te komen waar je bezoekers geïnteresseerd is het analyseren van de zoekwoorden zeer effectief. Dit wordt ook wel content optimalisatie genoemd. Via Google Analytics is het mogelijk om inzicht te krijgen op welke zoekwoorden bezoekers hebben gezocht om op jouw website te geraken. Door hier in te spelen en te optimaliseren, kan er gericht worden getarget op je doelgroep.

Hoeveel mobiele gebruikers bezoeken mijn website?

Indien je website vaak wordt gezocht op mobiel en je geen mobiele versie hebt, dan is het aan te raden om een mobiele versie van je website te hebben. Hiervoor is er een keuze voor een responsief ontwerp of een mobiele website. Om hierover meer te lezen raden we aan om ons artikel: responsief ontwerp en mobiele websites te lezen. Hedendaags is het vrijwel een vereiste om je website te optimaliseren voor mobiel. Je zou met Google Analytics bijvoorbeeld na kunnen gaan op welke mobiele apparaten de website wordt bezocht, wat de meest populaire pagina’s zijn en wat de verhouding is tussen tablets en smartphones.

Hoe lang verblijven de bezoekers op mijn website?

Als je merkt dat bezoekers snel de website verlaten, dan verhoogt dit de bounce-rate. Dit is meestal in de eerste paar secondes en de bezoekers gaat niet verder dan een enkele pagina. Dit kan negatief werken voor zoekmachines. Wanneer bezoekers de website snel verlaten, wordt de bounce-rate verhoogd. Wanneer dit het geval is, zal de score waarin je in zoekmachines voorkomt verlagen. Het is dan enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de eerste indruk die de bezoekers krijgen zo goed mogelijk is.

Tot slot..

Google Analytics is bruikbaar voor elke website, waarbij de statistieken zichtbaar zijn in de webbrowser. Het is mogelijk om (twee)wekelijkse of maandelijkse rapportages van Google Analytics te versturen via email. Sinds juli dit jaar is er ook een officiële mobiele applicatie van Google Analytics uitgekomen. Zo kun je onderweg makkelijk je website statistieken bekijken.

Kort samengevat zeggen website statistieken enorm veel over het gedrag van je bezoekers, de voortgang van je website en of bepaalde promoties effect hebben. Met al deze statistieken zou je gericht de doelgroep kunnen specificeren en optimaliseren.

Laat een reactie achter