Webwinkel laten bouwen? 5 Factoren voor online succes

Webwinkel laten bouwen? 5 Factoren voor online succes

Je wilt beginnen met een webshop of hebt al een webshop online staan. Beginnen met een webshop is makkelijk. Online een business tot een succes maken? Dat is een heel ander verhaal.

Waar moet ik op letten als ik besluit een webwinkel te beginnen? Lees hier de vijf factoren die het succes van je webwinkel kunnen bepalen.

  1. Begin met een goedwerkende website

Met goedwerkend bedoel ik:

  • Gebruiksvriendelijk (usability): de bezoekers van je webwinkel moeten makkelijk kunnen vinden wat zij zoeken.
  • Content (lees: teksten en afbeeldingen): Maak wat zichtbaar is op je webwinkel makkelijk te begrijpen voor je doelgroep
  • ‘Responsive’ webdesign: vakjargon voor ‘één domein hebben om alle webbezoekers te bedienen, onafhankelijk van het apparaat dat zij gebruiken om de webwinkel te bezoeken.’ Zo schaalt je webwinkel automatisch op de beeldschermen van alle apparaten; mobiele telefoons, tablets en desktops.
  1. Je webwinkel: welk product in welke markt?

Je producten bepalen hoe jij je webwinkel in de markt zet. Wil je online een plek veroveren, dan is het slim om een specifiek productaanbod te bieden. Richt je dan op de nichemarkt. Kies je ervoor om met je webwinkel een groot assortiment van algemene producten te leveren, dan is de concurrentie vele malen groter. Dit hoeft niet het succes van je webwinkel te belemmeren. Maak jezelf dan onderscheidend van je concurrenten. Zo bied je meerwaarde aan je bezoekers, kopers en trouwe klanten. Dit bereik je met goede vormgeving, een duidelijke winkelformule, herkenbare eigen huisstijl en producten die voldoen aan de kwaliteitsverwachting van je doelgroep.

  1. Goede klantenservice? Welnee, ga voor uitstekende service!

Heb je een klacht, dan wil je vriendelijk en snel worden geholpen. Graag door iemand die jou de beste oplossing kan bieden. Online is de stem van de consument het grootst. Het bestaansrecht van je webshop hangt hier echt vanaf. Probeer deze stem zo positief mogelijk te houden. Service en klant(on)tevredenheid spelen niet voor niets de grootste rol in de e-commerce branche. Zij vormen een loyaal klantenbestand, wat vervolgens sterk bijdraagt aan jouw online reputatie en bedrijfsmerk.

Zorg dat de betalingen soepel verlopen en de consument de juiste en volledige informatie krijgen na de betaling van hun gekochte product. Lever ze daarna ook precies op zoals meegedeeld. Klant niet tevreden? Geef een geld-terug garantie om je klant tevreden te houden. Probeer in de schoenen van je klanten te staan en betrek ze zoveel mogelijk bij je webshop. Neem deel in de community van jouw doelgroep en zet social media, zoals Facebook of Instagram, in om jouw bedrijfsimago te versterken.

  1. Maak een duidelijke online strategie

Zo behaal je meer resultaat met je webwinkel. Het is de basis voor je acties, campagnes en uitingen op het web. Heb je geen duidelijke strategie, dan weet je niet waar je met je webwinkel naartoe gaat en uitkomt. Maak concrete, meetbare doelstellingen en ga ze vervolgens meten, bv. met Google Analytics. Doe dit continu en pas je strategie aan op wat je klanten willen. Om snel inzicht te krijgen in het verbeteren van je prestaties kun je ook kijken en leren van webwinkels die succesvol zijn.

  1. Online marketing als magneet voor het trekken van nieuwe klanten

Je webwinkel kan zo mooi en goed gebouwd zijn; als klanten je webwinkel niet kunnen vinden, dan zal je niet veel verkopen. Passende marketinginstrumenten helpen jou om meer bezoekers naar je webshop te krijgen; Search Engine Optimization, content marketing, social media marketing, e-mail marketing. Geen idee wat ik hiermee bedoel? Neem de tijd om je hierin te verdiepen. Online marketing is namelijk een onmisbaar onderdeel in het proces van klantenwerving. Kennis hierover ligt wijdverspreid op het web. Onderzoek of de informatie van betrouwbare bronnen komt. Bekijk welke strategieën effectief zijn voor jouw webshop. Geen tijd en/of zin hierin? Webwinkel laten bouwen? Schakel ons dan in als expert op het gebied van online marketing.

Laat een reactie achter