Welke mobiele app is de beste?

Welke mobiele app is de beste?

Het gebruik van apps voor smartphones en tablets neemt continu toe en zo ook de mogelijkheden van marketing en ontwikkeling van mobile apps. Ze zijn haast niet meer weg te denken uit onze dagelijkse leven. Heb je al de behoefte gehad om een eigen App te laten ontwikkelen, maar niet weet waar en hoe je moet beginnen? Dan leggen wij dit even voor jou uit.

Allereerst zijn de mobiele Apps onder te verdelen in verschillende categorieën die je wellicht eens gehoord zou kunnen hebben. Denk hierbij aan termen zoals native app, web app en hybrid app. In dit artikel zullen we de verschillen uitleggen tussen deze termen, zodat je een beeld krijgt wat voor app het meest geschikt is voor jou.

Native apps

Native apps zijn mobiele applicaties die geïnstalleerd worden via een distributiestore. Voor iOS is dit Apple’s App Store en voor Android is dit Google Play. Deze apps zijn platform afhankelijk en zijn te benaderen via iconen op het startscherm van het toestel.

Native apps maken optimaal gebruik van alle functies van het toestel. Hierbij is onder andere te denken aan de camera, contactenlijst, lokale geheugen, locatievoorzieningen, meldingssysteem, kompas, gestures, versnellingsmeter en ga zo maar door. iOS, Android en Windows Phone verschillen veel van elkaar qua functionaliteiten, maar ook het manier van ontwikkelen. Indien meerdere platformen een eis is, wordt per platform individueel ontwikkeld. Dit zorgt voor hoge ontwikkelkosten en een lange ontwikkeltijd.

Web apps

Web apps zijn eigenlijk gewoon websites die lijken op native apps die geoptimaliseerd zijn voor smartphones en tablets. Deze apps zijn te benaderen via de browser zoals ieder andere website. De gebruiker kan de web app ook installeren op hun startscherm om het eenvoudiger te benaderen. Het is tevens mogelijk om de web app fullscreen te maken, waarbij de browser balken verdwijnen en het de look-and-feel geeft van een native app. Sinds HTML5 (waarmee de web apps te ontwikkelen zijn) is het mogelijk om native-achtige functies te gebruiken zoals de camera-functie en locatievoorzieningen. Doordat de applicatie eigenlijk een website is, hoeft het maar eenmalig voor alle platformen ontwikkeld te worden. Tevens is het onderhouden zeer eenvoudig, doordat dit op afstand kan en een distributiestore niet benodigd is. De wijzigingen worden hierdoor meteen doorgevoerd. Een minpunt aan een Web app is echter dat internet vereist is om volledig gebruik te kunnen maken van de app.

Hybrid apps

Zoals de naam eigenlijk al zegt is het een combinatie van een native app en een web app. Het combineert het beste van de twee werelden. Zo zijn ze beschikbaar in de distributie stores en heeft het de vrijheid en flexibiliteit van een web app. Hierdoor is de app eenvoudiger te ontwikkelen en makkelijk te onderhouden en tevens te downloaden uit een distributiestore. Echter loopt men wel de risico dat bij de goedkeuringsprocedure een hybrid app geweigerd wordt.

Welke mobiele app is de beste?

De keuze hangt vooral af in wat de wensen en eisen zijn van de mobile app. Ieder soort app heeft zo haar eigen voor-en nadelen en om jouw keuze makkelijker te maken sommen we hieronder een aantal vragen met een bijbehorend antwoord:

 • Heb je een laag budget dat je kunt besteden aan de app?
  Het ontwikkelen van hybrid-en web apps liggen meestal lager dan een native app. Dit komt doordat native apps per platform andere competenties vereisen die lastiger te beheersen zijn dan bij web-en hybrid apps. Daarnaast is het publiceren in een distributiestore niet kosteloos. Wij als Webtelligo ontwikkelen native apps voor een aantrekkelijke prijs, dit doen we doordat we werken met een cross-platform tool waarmee native apps te ontwikkelen zijn. Hiermee pakken we vrijwel de beste uit de twee werelden van zowel de hybrid apps als de native apps. Hiermee ontstaat er de kracht en snelheid van native apps en de flexibiliteit en voordeligheid van hybrid apps.
 • Wil je dat de app optimaal presteert?
  Als de applicatie behoorlijk groot en geavanceerd is, dan is native app altijd de enige beste keuze. Web-en hybrid apps zijn vooral verstandig voor kleinschalige apps die enkel informatief zijn of weinig van de gebruiker vereisen. Native apps presteren altijd beter dan web apps doordat er geen internet vereist is en het alle functionaliteiten gebruikt van het toestel.
 • Wil je dat de app ook offline werkt?
  Wanneer de app offline toegankelijk moet zijn, is een native app het beste. Dit komt doordat hybrid-en webapps gebruik maken van de internetbrowser. Hoewel browser caching mogelijk is, werkt dit nog gelimiteerd.
 • Is de app vooral informatief voor anderen?
  Wanneer mensen een vraag hebben en informatie willen, dan gebruiken ze de zoekmachine van een browser. Hierdoor zal een webapp de duidelijke antwoord zijn. Native-en hybrid apps is hier het minst geschikt voor, omdat mensen deze eerst moeten downloaden uit een distributiestore.
 • Wil je dat de app makkelijk te onderhouden is?
  Als de app vaak bijgehouden moet worden om up-to-date te blijven is een web app of een hybrid app aan te raden. Dit gaat net zo gemakkelijk als het bijhouden van een website. Bij een native app is dit zowel lastig voor de gebruikers als voor de ontwikkelaars. Dit komt doordat per update er een nieuwe versie moet worden uitgebracht en de gebruiker deze ook zelf moet updaten.
 • Wil je speciale functionaliteiten gebruiken?
  Hoewel web apps en hybrid apps ook gebruik kunnen maken van een aantal toestel functionaliteiten, bieden native apps de volledige toegang tot alle functionaliteiten van een toestel. Het hangt er vooral vanaf wat voor functionaliteiten gewenst zijn. Indien je advies nodig hebt, willen we je vrijblijvend helpen.
 • Wil je de app zo snel mogelijk beschikbaar maken?
  Een webapp is het eenvoudigst om zo snel mogelijk openbaar te maken. Dit komt doordat er geen derde partij komt komen die de app controleert en goedkeurt. Native-en hybrid apps gaan door verschillende procedures en dit kan een poosje duren. Bij Apple duurt dit gemiddeld zeven dagen en bij Android paar uur. Apple controleert handmatig op functionaliteit en toegevoegde waarde.

Conclusie

Wat de beste optie is, daar kunnen we geen specifiek antwoord op geven. Elke optie heeft zo haar eigen voor- en nadelen, die vooral afhangen van de omstandigheden en behoeften.

Onze voorkeur gaat uit naar native-en web apps. Hybrid apps lopen een risico dat ze geweigerd kunnen worden. Webtelligo ontwikkelt beide apps. Voor native apps maken we meestal gebruik van een cross-platform tool. Dit zorgt ervoor dat het ontwikkelen voor meerdere platformen zeer eenvoudig gaat. De ontwikkeltijd en kosten verschillen niet veel met een web app. Daarnaast zijn alle functionaliteiten te gebruiken en gaat de kracht en snelheid niet verloren.

Wil je meer informatie of advies? Let us know!

Laat een reactie achter